søndag 30. mars 2008

Prinsessen i tårnet





Denne laget jeg for noen år siden og er en av tegneseriene mine som jeg er mest fornøyd med.

47 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! Du sier for noen år siden, kan du si nøyaktig når den ble laget? Takk:)

Ellen Bergheim sa...

I 2005.

Anonym sa...

Hei! Jeg likte den tegneserien veldig godt. Har diskutert med søsteren min hva budskapet er. Vi har kommet fram til at det er at du ikke skal skue hunden på hårene, altså gi folk en sjans til å gjøre inntrykk på deg, ikke dømme dem for tidlig.
Stemmer dette?
Hva var dine tanker når du tegnet denne?:)

Ellen Bergheim sa...

Hyggelig at du likte tegneserien:)
Historien kan tolkes på mange måter og din tolkning er absolutt en god en. Angsten for det ukjente er ett av temaene jeg ønsket å illustrere når jeg tegnet historien, men det er ikke så viktig hva jeg har tenkt når jeg tegnet den, men hva du selv tenker når du leser den.
Jeg vet at denne tegneserien blir brukt i undervisningssammenheng og jeg ønsker derfor ikke å gi et svar her som hindrer andre i å finne sine egne ord i tolkningen.
:)

Anonym sa...

Husker vi fikk en tentamen oppg. om den rett før sommerferien... likte serien^^ Ble litt nysjerrig på hva som ville skje videre, men det er vel ikke mer, er det?

Anonym sa...

En veldig søt og meningsfylt tegneserie. :)
Jeg fikk i skoleoppgave å skrive analyse/tolknning av denne. Det var en fin oppgave egentlig. Fin moral i serien. :)

Anonym sa...

I det siste bildet i den siste ruten hvor vinduet i tårnet er oppe og stigen henger ut av vinduet, hvordan var det du tenkte at prinsessen hadde reagert. Min tolkning var etter prinsessen hadde tenkt på møtet mellom hun og skapningen hadde hun lyst å få kontakt med den igjen. Men hun er fremdeles litt redd derfor lar hun vinduet stå åpent og stigen henge ut slik at det er en mulighet for at skapnignen kommer opp til henne. En kamerat av meg mente heller at det var prinsessen som hadde gått ut av tårnet selv for oppsøke skapningen igjen. Men jeg holder meg til min tolkning fordi i det siste bildet av tårnet, i motsetning til det første, så har ikke tårnet skyer rundt seg lenger. Dette forstod jeg som at det ikke var like langt opp til tårnet som det var før. Altså er ikke prinsessen like redd for besøkende og andre skapninger. Hva er det du tenkte med den siste ruten?

Ellen Bergheim sa...

Min tanke var at hun hadde klatret ned for å oppsøke skapningen (alså det som kameraten din mente), men jeg synes du skal holde deg til din tolkning. Jeg mener den er like riktig, for det handler ikke alltid om hva den som tegner historien mener, det handler like mye om hva den som leser historien ser.
:)

Anonym sa...

Hei! Vi fikk tolkning av denne tegneserien som en av tentamensoppgavene i 2. klasse på videregående nå i høst. Jeg valgte denne oppgaven, og ser at jeg har tolket den likt som det du har tenkt da du tegnet den. Blir spennende å få den tilbake.

Ellen Bergheim sa...

Håper du får en god karakter:)

Anonym sa...

Jeg må påstå, at dette er en veldig bra tegneserie. Men at den var vanskelig og tolke, det skal være sikkert - Syns alle bildene kan ha flere betydninger.
Og, er det meningen at hvis du ser på det svarte og ikke det hvite - skal trærne være opp ned, på bilde 2?
Og er det samme monster.

Har fått denne som en stilinnlevering, og vet helt ærlig ikke hva jeg skal skrive fordi jeg mener den kan tolkes så mange måter.

Ellen Bergheim sa...

Trærene skal ikke være opp-ned, men jeg vet at det kan se sånn ut. Monsteret i rute to og monsteret i rute tre på side to er ikke det samme, men de er begge monstere.

Anonym sa...

lærerik og fin tegneserie, men en liten ting jeg lurer på... Hvor gammel er det egentlig prinsessen skal være? hun ser jo ikke gamle jenta ut på tegningene(13-15 år) mens hvis man leser også, hun er jo tross alt prinssesse så er hun kanskje bortimot 20-20, vet ikke jeg...hva tenkte du?

Ellen Bergheim sa...

Jeg har faktisk ikke tenkt på alderen hennes i det heletatt. Jeg føler at hun ikke har noen alder, om du forstår hva jeg mener.

Anonym sa...

Hei! Jeg lurte på hvilke virkemiddler du har brukt i denne sammensatte teksten, og hvilken virkning disse virkemiddlene gir? =)
Jeg har mine egne tanker om det, men vil høre din mening =)
Takk på forhånd.

Ellen Bergheim sa...

Jeg velger å la tegneserien snakke for seg selv. Analyse av den får andre stå for.
:)

E.P. sa...

Jeg føler at et budskap i teksten er at du noen ganger må ta noen sjanser for å oppnå noe i livet, ellers kommer du ingen vei

Et annet kan være at det er bedre å aldri ha blitt kjent enn å ha blitt kjent og mistet (it's better to never have loved than to have loved and lost)

Borte bra, men hjemme best spiller vel også litt inn her, bortsett fra at her er det kanskje hjemme bra, men borte best? Ettersom det er trygt og godt i tårnet, men man allikevel trenger noen å dele livet med for at det skal gi noen mening.

Hvis du (Ellen) svarer innen kort tid så må du gjerne fortelle meg om det er en intensjon bak å fargelegge prinsessen, skyene og tårnet hvitt mens monstrene og skogen er sort, ettersom trærne i skogen i rute 3 side 1 og rute 2 side 2 er hvite. Eller er dette bare for å få fram konturene til omgivelsene i historien?
Kan forsåvidt tolkes på begge måter vil jeg tro, men uansett :)

Skriver en eksamensoppgave som innlevering og da valgte jeg en tolkning av tegneserien. Bare prøver å få inn litt ideer ettersom den skal leveres inn på torsdag :)

PS: Synes du tegneserien er helt perfekt, eller var det noe du i ettertid ville forandret?
PSS: Jeg synes den er fin som den er :)

Ellen Bergheim sa...

For å svare på det du spør om: valgene jeg gjorde i forhold til fargeleggingen er en blanding av hva som visuelt sett så bra ut (jeg er veldig glad i spillet mellom sorte og hvite flater), og symbolikken i fargene; spesielt det at sort er noe dystert og farlig.
Jeg vil ikke endre på noe når det gjelder akkurat denne tegneserien. Det er spesielt prosessen når jeg lager tegneserien som er viktig for meg, og Prinsessen i tårnet ble veldig riktig. I tillegg er den veldig personlig. Det er vanskelig å forklare. Det vil føles feil å endre på noe, selv om tegneserien langt i fra er perfekt.
Jeg håper du kan svare meg på et lite spørsål også: Hva slags eksamen er det snakk om? (hva slags skole?)
Denne tegneserien har kun stått på trykk i ett magasin for et par år siden. Forlaget kunne ikke betale meg, og de klarte ikke engang å sende meg et lesereksemplar av bladet. Jeg har skjønt at lærere har tatt kopier av serien og brukt det i undervisningen. Det er ikke bare musikk man piratkopierer nei:) Men jeg synes det er kjempegøy at tegneserien blir brukt i undervisningssammenheng. Det er det største koplimentet jeg noensinne har fått:) Lykke til på eksamen. Send meg en melding om du får en bra karakter da vel!
:D

E.P. sa...

Vel, det er et eksamensoppgavesett for 2007-2009. Det er bare en eksempeloppgave som vi kan bruke til å forberede oss mot eksamen i 3. klasse på videregående, altså avsluttende eksamen, ettersom det er i norsk på videregående så må det være 3. klasse :)
Tegneserien din er 1 av 3 vedlegg, inkl. Den døde kjæresten fører bruden til den andre verdenen, som er et samisk eventyr fra 1932, og Rapunsel av Brødrene Grimm fra 1812, men hentet fra Eventyr, Den norske Bokklubben, 1993.
Tegneserien din er derimot den eneste som er med i alle de fem oppgavene som man skal velge 1 av.
1: Tolkning av den med virkemidler og budskap
2: sammenligne kvinnerollene i de tre eventyrene og evt. andre eventyr man har lest med dagens fremstilling av kvinner i massemedia (artikkel/essay)
3: sammenligning om innhold og form i de tre eventyrene (artikkel)
4: sammenligne tegneserien din med en eller flere andre tegneserier en kjenner til, innhold form og personkarak. hva skal til for at man synes en tegneserie er god? (artikkel)
5: essay om frykten for det ukjente (utgangspunkt i at prinsessen bodde i tårnet fordi "det var det tryggeste stedet i hele landet, som var bebodd av merkelige monstre"

Mao. vil jeg tro at det er selve "styret" som har bestemt å bruke tegneserien i eksempelsettet, så gratulerer med det :) står iallefall at det er du som har skrevet den og når den er fra osv. (kom ut i 2006 selv om den ble laget i 2005 som du skrev på første kommentaren i bloggen)

Skal gi beskjed om hvordan det gikk med oppgaven når jeg får den tilbake, men norsk pleier desverre ikke å være min absolutt beste side :P

Sikkert noe jeg har glemt å kommentere nå, men det får komme en annen gang, blir vel ikke at jeg titter innom her igjen før etter ferien da jeg skal bort, men kan hende jeg stikker innom hvis jeg husker det imorgen eller lørdag :)

Ha en fin påskeferie iallefall, til deg og forsåvidt også alle som er innom bloggen her x)

Anonym sa...

hadde også dette oppgaven i dag, på nynorsk! Når jeg leste disse kommentarene her, innså jeg at jeg gjorde en ganske så stor feil. Jeg tolket at monsteret var ett og samme monster, og at det så skummelt ut fra distanse, men når det kom nærmere var det ikke så skummelt allikevel. Jaja, lett å gjøre en bommert. Men knall tegneserie isåfall :)

E.P. sa...

Jaja, da var det overforstått, fikk en 4+ som faktisk er over gjennomsnittet for karakterene jeg pleier å kare til meg i norskfaget, så er rimelig fornøyd med den :) Tror ikke jeg var langt unna 5'ern heller, par småfeil som ødelegger som vanlig...
Over and out

Ellen Bergheim sa...

Så bra:) Gratulerer!

Elisa Ch. sa...

Dette er en utolig flott historie. Elsker måten du har klart å flette inn et ganske meningsfullt eventyr i en såpass kort tegneserie :)
Fikk denne oppgaven (analyse) som årsprøve i år, jeg også - fikk 6 (:D!), men det var ikke så vanskelig, ble jo så inspirert! :)

Ellen Bergheim sa...

Så hyggelig å høre, og gratulerer med bra karakter:)

mlavik1 sa...

Hei!
Dette var et veldig bra "tegneserieeventyr". :
Mye å tolke, så det er ikke overraskende at den ble brukt som eksempeloppgave.

Lurte på en ting. Det siste monsteret ligner ikke like mye på et monster som det første. Det ser mer menneskelig ut. Jeg vil tro at du mente å tegne begge som monstre, men var det meningen at det siste skulle minde farlig ut? Er det derfor hun reiser tilbake? (siden monsteret muligens ikke hadde tenkt å angripe henne).

Var forresten "gressen er ikek alltid grønnere på andre siden av gjerdet" et budskap du hadde i bakhodet? (til tross for at historien tar en vending på slutten)

Takk!

Ellen Bergheim sa...

Takker for interessen for serien. Når det gjelder tolkning av Prinsessen i tårnet, så ønsker jeg ikke å si så mye utover det somm allerede står i tidligere innlegg. Beklager.

Anonym sa...

Jeg er selv lærer på en videregående skole, og vi har brukt tegneserien din med tilhørende oppgavesett om sammensatte tekster et par år nå - og det med godt resultat. Elevene setter pris på denne type oppgaver, og det er tydelig at tegneserien din fenger. Det ser jeg jo også her:-) Personlig synes jeg dette er en meget god tegneserie. Den er spekket med virkemidler, er tegnet med en nydelig strek og har et viktig og godt innhold. Teksten egner seg derfor kjempefint til analyse av sammensatt tekst. Kvinnerollen er temmelig annerledes enn den vi møter i f.eks. Rapunsel, som er naturlig å sammenlikne med.

Jeg har også vist tegneserien til barna mine, og vi fikk en fin liten diskusjon hjemme. Jeg kommer helt klart til å titte mer på det du har produsert. Lykke til videre!

Ellen Bergheim sa...

Takk for hyggelig tilbakemelding. Veldig inspirerende å høre at folk liker tegneseriene mine:)

Camilla sa...

Hei!
Vi har akkurat hatt om denne tegneserien på skolen, og læreren vår kom med en interessant tolkning.. Hun var nemlig helt sikker på at fortellingen var en tolkning av en ungdoms første samleie!?

Elin&Camilla

Ellen Bergheim sa...

Alle er selvfølgelig velkommen til å ha sin egen tolkning, men det var overhodet ikke det som var i mine tanker når jeg tegnet denne serien. Jeg må nok skuffe læreren deres der.
:)

Anonym sa...

Oi, her var det mye inspirasjon!:D Sitter nå å skal tolke denne tegneserien, noe som er innlevering i norsk det året her. En spennende tegneserie med masse bra virkemidler. Nå blir det nok bedre å tolke etter å ha fått disse ideene :) Stå på videre!

My Rakel sa...

Hei! Jeg lurer på om det var noe spesielt som inspirerte deg til å lage denne tegneserien, f.eks. et annet litterært verk. Skal sammenlikne den med andre tegneserier jeg kjenner, og det første jeg tenker er Nemi og Mummitrollet, der temaer som ensomhet og vennskap er sentrale, lik som denne. Som kjent er Nemi (og Lise Myhre) fan av Tolkien, og Tove Jansson har illustrert Ringenes Herre. Du er ikke tilfeldigvis det selv? :)

Ellen Bergheim sa...

Vel, må innrømme at jeg ikke er verdens største Tolkien fan. Har bare lest Hobbiten, og selvfølgelig sett filmene, men ikke mer enn det. Akkurat hva som var inspirsjonen til Prinsessen i tårnet velger jeg å holde for meg selv, men jeg er selvfølgelig inspirert av andres arbeider, både innen tegneserier, litteratur og film. (Og jeg er en stor fan av Tove Jansson; har alle de animerte tv-episodene som er utgitt i norge, og bøkene med seriestripene hennes) Jeg leser nok litt flere tegneserier enn gjennomsnittet siden jeg har det som yrke så vel som hobby. Det finnes så utrolig mange talentfulle mennesker der ute, og jeg tror temaer som ensomhet og vennskap, og det å finne sin plass og høre til er noe som går igjen hos de fleste. Jeg tror det er noe alle menesker har til felles, vi vil ikke være alene.
Og sånn helt til slutt, et tips om en tegneserie som handler om vennskap og alt sånt, og som er en av mine aller største favoritter: Tommy og Tiger'n.
:)

Ide Sophie sa...

Vi på Thor Heyerdahl Vgs i Larvik. Bruker den i muntlig prøve. Vi skal ha en muntlig prøve hvor vi skal tolke og snakke om " Prinsessen i tårnet"
Kjempe fin tegneserie! :-)

Anonym sa...

Min tolkning av det siste bildet, det bildet når vinduet er åpent og stigen henger ut, er at prinsessen sitter oppi tårnet og venter på at monsteret skal klatre opp. Sånn at når monsteret er nesten oppe skal hun riste i tauet, eventuelt klippe det over, slik at monsteret faller hele veien ned igjen og dør. Diskuterte det med kompisene mine og de var veldig enig med denne tolkningen.

Victoria sa...

Hei, vi har nettopp fått denne som et eksempel på en eksamensoppgave hvor du kan sammenligne den og en annen en i en artikkel, eller sammeligne kvinnerollene i denne tegneserien, rapunsel og mange andre... Jeg skriver den første jeg skrev, altså en artikkel, og jeg gleder meg til å komme godt i gang med den. Lest tegneserien flere ganger og syns den bare blir bedre og bedre!

PS: i eksamensoppgave-heftet våres står det at "Prinsessen i tårnet" er fra 2006.. Vet ikke hva som er riktig, fordi i heftet står det 2006, her står det 2005, og et annet sted jeg har sett står det 2004.. Hva er riktig?

Love your work ;)

Ellen Bergheim sa...

Hyggelig å høre at du liker tegneserien:)
Jeg tegnet den i 2005, men den ble utgitt/sto på trykk i "Nordahl & eftf. #3 & 4" i 2006 (http://jungforlag.com/nordahl/).
Lykke til med oppgaven!
:)

Anonym sa...

Hei! Når jeg leste denne teksten tolket jeg den på mange forskjellige måter. Psykiske problemer, Rasisme, Tørre og prøve, redd for det ukjente.

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Hei Ellen.

Vi fikk i oppgave å analysere tegneserien "Prinsessen i tårnet" av en anonym forfatter. Jeg gjenkjente straks stilen din og ble straks litt mer motivert =p

Uansett, analysen holdt bare til en 3'er og den er ikke så omfattende, men jeg hadde veldig begrenset tid.
Men det er uansett kjekt å få respons på arbeidet sitt, keep up the good work!


"Prinsessen i tårnet" er en tegneserie jeg gjennkjenner fra månedsbladet Pondus er skaperen Ellen Bergheim hadde en gjesteserie.
Den handler om en prinsesesse som bor i et høyt tårn for å beskytte seg for alle farene og monstrene som er i skogen rundt henne. Hun er veldig ensom og helt alene. Hun bestemmer seg en dag for å gå ut i skogen, men der treffer hun på et monster og løper så opp i tårnet igjen og gjemmer seg.
Hovedkonflikten er at prinsessen må oppholde seg i tårnet for å være beskyttet mot alle monstrene i skogen, men fordi hun sitter helt alene blir hun bare mer og mer ensom og deprimert etter hvert som årene går. Hun bestemmer seg så en dag for å gå ut i skogen, og det blir da et vendepunkt. Når hun har gått et stykke møter hun monsteret, som er klimakset i historien, før hun springer hjem igjen i det trygge tårnet sitt og på nytt intar den samme gamle ensomme tilværelsen.
Fasongene, størrelsen, fargebruken og plasseringen av rutene i serien er klare virkemiddler som sier mye om stemningen hun prøver å få fram, for eksempel i rute 3. Der har hun tegnet ruten som skal illustrere tomheten og ensomheten i tårnet mye større en de ved siden av slik at som viser utsiden, det mørke innholdet i ruten er også en sterk negativ kontrast til rutene av tårnet ved siden av, der det blir framstilt i hvitt, og med positivt assosierte ord som "stille og trygt".
Ellen Bergheim bruker også abstrake illustrasjoner i rutene sine for å sette stemningen hun vil ha. Teksten i serien er knapp og forklarer bare hendelsesforløpet men blir i rute 3 også brukt som et virkemiddel for å få fram hva prinsessen føler.
Synsvinkelen er lik på alle bildene, sett fra siden, men med den varierte bruken av størrelse og zoom klarer klarer hun godt å få fram effekten hun er ute etter. Illustrasjonene og teksten er barnslig og upolert.

Fortsetter i neste kommentar.

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Teksten er kort og bildene er få, så vi får ikke vite så mye om karakterenes personlighet i handlingen. Prinsessen er en ensom sjel som kanskje ikke helt ser meningen med livet, hun har tilbrakt en veldig lang periode oppe i tårnet og har blitt veldig deprimert som følge av dette. Siden tegneserien er beregnet for barn kan det tenkes at en unge hadde gått utifra at prinsessen hadde tilbrakt hele livet sitt i tårnet. Monsteret er typisk for en barnefortelling, mørkt og ugjennkjennelig og har tilsynelatende som eneste intensjon å skade prinsessen.
Vi går utifra at prinsessen står for det gode i serien, simpelthen fordi hun er en prinsesse, som gjerne blir assosiert med en søt, snill og uskyldig jomfru. Monsteret representerer naturligvis det farlige, fienden. Også på grunn av forutinntatthet, vi skuer hunden på hårene kan man si. Først hadde jeg en inntrykk av at dette var en klassisk det gode mot det onde fortelling, men så innså jeg at verken prinsessen eller monsteret har gjort noe som insinuerer at de er verken gode eller onde, snarere tvert imot. Monsteret blir aldri fremstilt som slemt, bare merkelig og skummelt, i den ene ruten da monsteret berører prinsessen tar hun henne i hånden og legger den andre armen på skulderen hennes. Dette oppfatter vi først som aggresiv oppførsel, men på slutten av serien når prinsessen sitter trygt oppe i tårnet sitt igjen og reflekterer over møtet deres, virker det som om hun tenker at kanskje monsteret ikke ville henne noe vondt. For hun ser ikke redd ut, og den hvite boblen med illustrasjonen av de tar hverandre i hendene er en sterk kontrast til den skummle rammen av monstre. Jeg tror hun tenker at monsteret også var en ensom sjel og bestemmer seg så for å gå ut igjen og lete etter det.

Fortsetter i neste kommentar.

Unknown sa...

Moralen i historien er at man ikke skal skue hunden på hårene, og jeg tror at forfatteren vil si at man ikke skal forhåndsdømme folk, og ikke dømme etter utseende. Jeg kunne kanskje dratt tolkningen min lenger men fortellingen er beregnet på barn og jeg tviler på at serietegneren prøvde å få frem noen dypere mening, jeg er faktisk usikker på om et barn hadde skjønt budskapet i det hele tatt. Jeg synes at tegneserien er meget god og smart utført, jeg er rett og slett imponert over hva Ellen Bergheim har fått til. Moralen er kanskje litt for dyp for et barn, men det er kanskje derfor vi fikk i oppgave å tolke den på videregående nivå.


------

Det siste er jeg slettes ikke sikker på. Jeg vet ikke hvilken gruppe du ville appellere til med denne historien. Men jeg måtte ha en konklusjon å levere inn :p

Ellen Bergheim sa...

Hei Daniel:)
Hyggelig at du liker tegneserien min. Og det er alltid spennende å lese andres tolkninger.
Når jeg tegnet den tenkte jeg egentlig ikke på om den skulle appelere til barn eller voksne, jeg lagde den bare for min egen del.

:)
Ellen

M sa...

Hei, jeg lurte på om det at den ligner litt på rapunsel har en sammenheng? Eller var det bare tilfeldig?

Ellen Bergheim sa...

Jeg har ikke tenkt på rapunsel spesielt, men jeg har bevisst valgt det i og med at en prinsesse i et tårn er et klassisk eventyrscenario.